Pàgines

18 d’octubre del 2014

El mite del General Prim


Reus homenatja un dels seus grans fills il·lustres de la ciutat, amb una exposició temporal que es troba en aquest moments al Museu Salvador Vilaseca, a la Raval Santa Anna, que tindrà lloc fins el dia 25 de gener de l’any vinent. En aquesta mostra expositiva hi podem contemplar diversos objectes personals de Joan Prim, així com altres objectes i documents contemporanis al General, gran part cedida pel llegat documental de la Família Rubio Aragonés.



Si volem conèixer a fons la figura de Prim i el seu protagonisme en el temps que li tocà viure, l’exposició ens permet entendre molt clarament cadascuna de les facetes del personatge, i copsar així els seus interessos personals i col·lectius, d’acord amb els seus dos principals rols: el de militar i polític. És per aquest motiu que l’espai expositiu es divideix en cinc àmbits que recorren la trajectòria vital des del seu naixement a la Ciutat de Reus (1814) fins l’assassinat al carrer del Turco de Madrid (1870). Durant aquest discurs ens sobten les anècdotes contradictòries que configuren la imatge de Prim, tot un pioner en els canvis polítics del seu temps, per tal de transformar l’Espanya de l’Antic Règim als inicis de la Monarquia Parlamentària. Un gran protagonista enigmàtic per la història que aportarà millores, mantindrà plans secrets, conspirarà contra el poder i alhora es guanyarà tot un seguit d’enemics que voldran acabar amb la seva figura.


És doncs, una excusa perfecta per tenir accés a aquelles pertinences del general, ja siguin objectes personals o documents escrits, com són les seves vestimentes de gala, armament, entre els quals hi destaquem el sable de la Guerra d’Àfrica (1859-1860), objectes quotidians o condecoracions; així com també la seva curiosa correspondència que mantindrà amb la seva mare, Teresa Prats Vilanova, qui li oferirà el suport moral durant tota la seva vida, i amb l’industrial Macià Vila, qui recolzà econòmicament les empreses militars del General. El fet de que les col·leccions que s’exposin siguin en un noranta per cent privades, dota a la mostra d’un gran interès excepcional, ja que la seva condició de propietat provoca que en sigui dificultós el seu accés i consulta fora d’exposicions tan significatives com aquesta, que commemora el bicentenari del seu naixement. 

Si voleu conèixer més a fons els seus entrebancs i conspiracions polítiques, així com les seves grans gestes com a militar, no us perdeu aquesta exposició que despulla el gran mite de Prim i ens revela totes les seves llums i ombres del seu personatge.


Antoni Obiols

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada