Pàgines

15 de juny del 2013

Youtube com a arxiu històric

És increïble la quantitat i qualitat dels arxius històrics que podem trobar a les filmoteques, un camp que sovint deixem de banda perquè només pensem en les petits curtmetratges en blanc i negre quan en realitat els films en color són de principis del segle XX. Avui Internet ens permet apropar-nos a algunes d'aquestes curioses filmacions, com la d'aquest travelogue de la ciutat de Londres al 1927 que us deixem a continuació.




Amb aquest tipus de documents històrics, doncs encara que no siguin escrits ni restes arqueològiques també cal considerar-los com a tal, ens podem fer una imatge precisa de com era la ciutat a principis del segle passat, però també hi veiem com vestia la gent, com eren els mitjans de transport i fins i tot podem deduir quines eren les activitats preferides dels londinencs. I, evidentment, tot això ho podem comparar amb l'actualitat per analitzar quins són els canvis que s'han produït amb només 80 anys.



En el camp de la història una filmació de fa menys de 100 anys potser no ens sembla gaire esclaridora, doncs encara tenim fins i tot testimonis vius de l'època, i una petita part nostra desitjaria que poguéssim trobar una pel·lícula d'època victoriana o fins i tot renaixentista. Pel que fa a la Història de l'Art Contemporani, en canvi, Youtube ens ofereix una font d'informació de primera mà amb videos i entrevistes a artistes de la talla de Duchamp, Warhol, Picasso o Dalí.

Però amb això no volem dir que filmacions com el travelogue de Londres no tenen importància sinó tot al contrari: cal que siguem ben conscients del valor de tot el material de filmoteca per insignificant que pugui semblar i cal que promoguem la seva conservació i classificació; doncs en un futur, quan ja no hi hagi testimonis vius, quan la memòria falli i es comenci a veure com d'incomplets poden ser els escrits, els historiadors del futur trauran molt bon partit d'aquestes filmacions, tant com el que podriem treure'n nosaltres ara si tinguéssim el luxe de poder veure, per exemple, les noces de Ferran d'Aragó i Isabel de Castella.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada