Pàgines

30 d’agost del 2014

Forma a través del color


Ràpids i veloços, si agafeu ara mateix un vol cap a Londres o us trobeu allà, no podeu deixar de visitar una exposició molt interessant que acabarà... avui!

Entrada. Fotografia pròpia
Es tracta d’una mostra d’art tèxtil dels artistes Josef i Anni Albers, amb la col·laboració de Gary Hume, titulada Form through colour i que es trobava a l’imponent palauet Tudor de la Somerset House de Londres, una de les perles amagades de la ciutat, de la que ja en vam parlar al blog.


Heu sentit bé, sí, estem parlant de Josef Albers, artista minimal i teòric del color, professor de l’escola Bauhaus. Annelise Fleischmann, per la seva banda, fou una berlinesa jueva que estudià sota els dictàmens de l’impressionista alemany Martin Brandenburg, unint-se més endavant a la Bauhaus, on el va tenir de professor per, més endavant, reinstal·lar-se i casar-se amb ell als  Estats Units i exercint ambdós de professors a l’experimental Black Mountain College de Carolina del Nord, on van poder investigar amb les seves teories del color.

Anni, dissenyadora tèxtil i gravadora, fou una de les dissenyadores més influents del segle XX; instà a reconsiderar les teles com a art, més enllà de la funcionalitat que establia la Bauhaus. Les seves peces beuen clarament tant de l’obra pictòrica del seu marit com dels postulats intel·lectuals i filosòfics de l’escola Bauhaus: elements geomètrics, colors, moviments rectilinis abstractes, etc. Sempre unint les relacions i els efectes dels colors, com bé es pot veure en un interactiu molt interessant que es troba a la mostra sobre la percepció dels colors i les formes, i com aquests enganyen l’ull i la ment.


Coixins d'Anni Albers. Fotografia pròpia


L’exposició en sí, juntament amb fotografies i documents del matrimoni Albers, condensa un seguit de material tèxtil com ara tapissos i teles exposades o recreant espais quotidians, como ara coixins o sofàs, amb la col·laboració especial de Gary Hume, que formà part del grup de joves artistes de la Londres dels 90, amb el seu figurativisme primitiu i les famoses portes d’hospital que, agrupades de quatre en quatre, constitueixen la seva simbologia particular, fetes aquesta vegada amb material de catifa enlloc de pintades.


Portes de Gary Hume. Fotografia pròpia


D’aquesta manera es crea un diàleg entre les obres tèxtils dels tres artistes, cadascun a la seva manera però amb l’estret lligam de l’experimentació formal.


Podeu trobar més informació a:
Biografies Josef i Anni Albers. Fundació Josef & Anni Albers http://albersfoundation.org/artists/biographies/
Biografia Gary Hume http://www.tate.org.uk/art/artists/gary-hume-2403

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada