Pàgines

1 d’agost del 2014

La hiperfoto de Jean François Rauzier


Imagineu fer milers i milers de fotografies. Fotografies de cases, de ciutats, de carrers, d’escenes quotidianes, d’interiors d’edificis, d’exteriors, d’escales, de balcons, etc, i poder unir-les totes creant immensos paisatges urbans, immenses biblioteques amb milions i milions de prestatges, immenses ciutats amb centenars de carrers, cases, balcons i persones... Així, precisament, són les fotografies de Jean François Rauzier que, amb l’ajut del photoshop, uneix milers i milers de fotografies creant aquests paisatges surrealistes i fantasmagòrics, a mode d’engany visual, d’escena que sembla mai acabar-se, de caire gairebé hipnòtic, semblant a les obres d’Escher o el Bosch, fins i tot a les presons imaginaries de Piranesi. 



Sèrie Barcelona. Extret del web de l'artista.


Durant el passat mes de maig, vivint encara a Barcelona, el meu trajecte fins al pis consistia en una gimcana pels carrers atapeïts de turistes, intentant no aparèixer a les fotografies d’altri, no entrebancar-me amb famílies ni aixafar els grups d’amics estirats per les places. En aquest viatge quotidià habitualment passava per davant d’una galeria, La Villa del Arte, del carrer Tapineria, 39, fent xamfrà amb la plaça de la catedral. Un d’aquells espais petits i amagats, oblidats una mica pel garbuix frenètic de la ciutat. Fou en aquest petit espai on es podia descobrir aquest artista.

Sèria Bella Italia. Extret del web de l'artista
 
En efecte, Jean François Rauzier és un fotògraf francès fascinat per la fotografia numèrica, és a dir, digital. Des de l’aparició d'aquest tipus de càmeres se n'ha sentit molt atret per la manipulació d'aquestes; la distorsió i l’efecte que en provoca, arribant a crear el concepte d'Hyperphoto, és a dir, encadement gairebé infinit de fotografies, que li féu guanyar el primer Premi APPPF (Agència per la Promoció de la Fotografia Professional a França) al 2009.

D’aquesta manera crea ambients irreals i inquietants, on pots passar-t’hi hores observant cada detall que va apareixent; figures petites s’entrellacen amb espais més grans. La hiperfoto de Rauzier uneix la infinitud petita amb la infinitud gran en una mateixa imatge: milers d’elements minúsculs amb milers d’elements gegants, repetint-se sense mai ser la mateixa seqüència. 

Citerne. Sèrie Turquia. Extret del web de l'artista

Angelica. Sèrie Biblioteques ideals. Extret del web de l'artista

Aquest estiu no exposa enlloc, però podeu seguir-li la pista al seu web!


Més informació sobre la tècnica de la hiperfoto: http://www.rauzier-hyperphoto.com/presentationpresentation/technicaltechnique/

2 comentaris: